PranaLiving

 

Pranaliving Bus | Smoothies op zonne-energie & rijden op frituurvet

categorie: My Lifestyle
Pranaliving Bus | Smoothies op zonne-energie & rijden op frituurvet

Een fotoreportage en uitleg over de Pranaliving bus, die voor een paar jaar ook als mijn huis heeft gediend.

Momenteel is de Pranaliving bus volledig uitgerust met zonnepanelen, keuken, kantoor, zeer ruim tweepersoonsbed, dakterras, veranda, workshopruimte, winkel en huiskamer.

Maar voor het zover was, moest er veel werk worden verzet. Graag neem ik je daarvoor meer dan 2 jaar terug in de tijd.

Dit is de staat waar ik de bus in kreeg. Motorisch helemaal super (wat je van een Mercedes-bus kan verwachten); chassis en carrosserie goed. Maar de binnenkant kon nog een upgrade gebruiken.Stap 1: wassen en pranaliving branding erop!Stap 2: de binnenkant. Samen met één van mijn beste vrienden Emile van Hoogdalem, master builder (afgestudeerd goudsmit en afkomstig uit een uitvindersfamilie) hebben we in 5 hele lange dagen de gehele binnenkant verbouwd.

Een welverdiende afsluiter aan het water, het resultaat mag er zijn! Toen moest ik alleen nog even mijn vrachtwagenrijbewijs halen..Na de stickers, binnenkant en het groot rijbewijs was het imperiaal aan de beurt. Via internet gevonden en goed passend, maar hij moest nog helemaal aangepast worden aan de bus. En vooral ook verstevigd, want een goed dakterras moet natuurlijk sterk zijn.Daarnaast werd het hiermee mogelijk om er een luifel aan te hangen die zorgt voor de veranda, winkel en workshopruimte. Zoals je hier kan zien:En hier:Nu de basis stond was het tijd voor de grote diesel truc. Ik had in mijn studententijd al onderzocht hoe je op frituurvet kon rijden, en nu was het eindelijk zover.

Wanneer je een lijnpomp als dieselpomp hebt, dan kan je daar meestal gewoon gelijk mee op gefilterd frituurvet rijden. Wanneer dit niet het geval is moet je het frituurvet eerst verwarmen en daar heb je speciale installatie voor nodig. Zoek goed uit wat voor jouw motor het beste is. Goede sites om je hier verder over te informeren zijn www.ppo.nu en www.erkotech.eu.

Na wat testen met schone zonnebloemolie was het tijd voor het echte werk: gebruikt frituurvet filteren en daar op rijden.

Dit vergt wat meer moeite en uitzoekwerk. Maar het komt op het volgende neer: eerst moet je natuurlijk een leverancier vinden bij wie je (gratis) gebruikt frituurvet kan afhalen. Wanneer dit gelukt is, wil je de olie eerst 2 weken laten bezinken; er zit namelijk een drap in de olie, die er voor zorgt dat al je filters gelijk dichtslibben. Maar na 2 weken zit dit allemaal onderaan de jerry can.

In die twee weken heb je mooi de tijd om je filterinstallatie te maken. Ik heb voor iets minder dan 100 euro de starterskit bij Erkotech besteld. Hierin zaten alle maten filterdoeken en de kaarsfilter met 4 filters.

Ik heb met behulp van winkelmandjes en wat tuinslang koppelingen een super eenvoudige filterinstallatie gemaakt.Tussen de drie mandjes zit respectievelijk 50 Mμ, 20 Mμ en 5 Mμ filterdoek. Hierna drupt het in een plasticbak en vanuit daar gaat het via een tuinslang naar de kaarsfilter (1Mμ) die je onder de plank gemonteerd ziet. Vanuit hier drupt het compleet schoon in de onderste jerry can, klaar voor gebruik!

Het werkte het beste in de zon (of warme ruimte) omdat anders de olie te dik is en het heel lang duurt. In de zon kon ik 40 tot 60 liter per dag filteren. Best de moeite waard dus.

Uiteindelijk heb ik honderden liters opgespaard en gefilterd. Hiermee zijn we heen en weer gereden naar Zuid-Engeland en heen halverwege Spanje gekomen; totdat het op was. Ik heb er alleen mee in het buitenland gereden, want er staan – onvoorstelbaar maar waar – in Nederland hoge boetes tegenover in verband met belastingonderduiking op de accijnzen :(.

Als laatste heb ik hele grote (2x 400 watt) zonnepanelen op het dak gezet. Hieronder zie je het frame dat gelast wordt speciaal voor de panelen, maar zo dat er nog surfboards onder geschoven kunnen worden.De stroom van de panelen gaan via een laadregelaar naar twee grote binnenhuisaccu’s. Daarna heb ik een 600 watt (1000 watt piek) omvormer er tussen gezet met een zuivere sinus. En daarop meerdere stekkerdozen aangesloten. Dit systeem is perfect voor o.a. laptops, telefoons, boormachine, slijptol en natuurlijk de belangrijkste van allemaal; een blender!

Ik heb echt gemerkt dat dit onmisbaar was. De omvormer, maar bij uitstek de zonnepanelen. Compleet onafhankelijk van anderen, want vanaf dat moment heb ik geen enkele keer mijn accu’s via het stopcontact hoeven opladen!

En nu was het eindelijk tijd om de bus eens goed uit te testen!De eerste echte testrit ging naar Engeland. Hier zijn we de watertank aan het vullen bij de white & red spring in het magische Glastenbury:Na de testrit zijn we (eindelijk) naar het zuiden vertrokken! Onze homespot in Marokko: Anker point in Taghazout.Motorrijden, buksschieten en kamelen bekijken op Banana point in Tamraght.De tweede homespot, Mysteries, La source, Killer point en Anker point allemaal te zien vanuit de bus :)Mediteren in de bossen.Werken en werelderfgoed bekijken in Obidos, Portugal.Op avontuur met mijn vader in Marokko, naar de rand van de Sahara (verste punt van de bus ooit)……en naar afgelegen verlaten dorpen in het midden van het land.Conclusie: na 11.000 kilometer door Marokko, Portugal en Spanje is de bus volledig getest én uitmuntend bevonden :) En het is al het harde werken dubbel en dwars waard!Vragen? Reageer onder deze post!

Hartegroet,
Crispijn

P.S. De orginele post was op aanvraag van Marte van Liere (Moderne Hippies) en kan je hier lezen.

Schrijf een bericht