PranaLiving

 

Over Crispijn Hartzema

categorie: My Lifestyle
Over Crispijn Hartzema

Even voorstellen
Mijn naam is Crispijn Hartzema en ik beoefen al van jongs af aan fanatiek lifestyle sporten zoals surfen, kite surfen, rugby, snowboarden, freeride MTB, oceaan zeilen en yoga.

Klik hier voor actiefoto's


Ik heb Sport, Gezondheid & Management gestudeerd aan de Hanze Hogeschool in Groningen. En in 2009 ben ik mijn eigen bedrijf pranaliving begonnen.

Momenteel ben ik full time Health & Lifestyle Coach en geef ik lezingen en workshops door heel Nederland en schrijf ik over gerelateerde onderwerpen.

Mijn Health & Lifestyle filosofie
Ik heb een holistische kijk op gezondheid. Daarmee bedoel ik dat ik ervan overtuigd ben dat alles met elkaar samenhangt. En dat bijvoorbeeld een ziekte het resultaat kan zijn van een langdurige onbalans in het lichaam. Onder andere veroorzaakt door tekorten in de voeding, door stress van werk of in persoonlijke relaties en/of onopgeloste zaken uit het verleden.

Daarom kijk ik naar het totaal plaatje van iemands leefwijze, zijn of haar lifestyle zogezegd. Hierbij kijken we gezamenlijk naar de manier van eten en lichaamsbeweging maar we nemen ook werk, relaties, angsten, successen, valkuilen en kwaliteiten in ogenschouw.

Omdat deze aanpak zeer breed is zet ik niet alleen voeding in, maar ook een breed scala aan andere ‘tools’ zoals meditatie, yoga, chakra healing, fitness, astrologische blauwdruk en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Mijn pad naar een gezondere Lifestyle
Sinds mijn jeugd was ik aan het worstelen met voeding, overgewicht en zelfs gezondheid.

Omdat ik lang ben (2 meter) was ik, als ik er nu op terug kijk, tijdens mijn jeugd en tiener jaren altijd opzoek naar voedingstoffen. Maar ik was destijds helemaal niet op de hoogte van waar ik dat kon vinden. En zo ook niemand om mij heen.

Ik wilde altijd eten. Zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk. Met als resultaat dat ik overgewicht had en mede door de lage kwaliteit van het voedsel nooit echt lekker in mijn vel zat. Altijd chagrijnig als ik honger had en moe als ik had gegeten. Dit heeft jaren geduurd.

Gedurende 5 jaar heb ik ook last gehad van een chronische blindedarmontsteking. Omdat er tijdens deze periode altijd een sluimerende ontsteking in mijn lichaam zat was ik vrijwel elke maand een keer ziek. Helemaal als het stresslevel omhoog ging tijdens proefwerkweken of juist als er een stressrelease was, bijvoorbeeld aan het begin van een vakantie.

Ondertussen speelde mijn blindedarm regelmatig op. Omdat niemand echt wist wat ze in deze periode met me aan moesten heb ik gedurende die 5 jaar in heel wat ziekenhuizen in zowel binnen- als buitenland gelegen.

Uiteindelijk ben ik op aanraden van mijn grootmoeder alternatieve geneeswijzen gaan proberen. Zo was ik op 14 jarige leeftijd in behandeling bij een praktijk van bio resonantie therapie. Waarbij ik ook 2 maanden geheel suikervrij heb gegeten. Dit met goed resultaat. De blinde darm is er niet van genezen maar ik voelde me wel stukken beter en was minder vaak ziek.

Ik kan me nog goed herinneren toen ik voor het eerst weer suiker at, extreem moe en vanaf toen ook weer suiker verslaafd... helaas.

Uiteindelijk is de blindedarm eruit gehaald (in Zuid Afrika) en ben ik daarna vrijwel nooit meer ziek geweest.

Dit hele traject heeft mij op jonge leeftijd al diepe inzichten gegeven in ziekte en gezondheid.

Op naar vegetarisch eten
Een ander belangrijk keerpunt was jaren later en toevallig ook in Zuid Afrika.

De eerste keer dat ik bewust bij voeding stilstond was tijdens mijn afstudeertraject in Kaapstad. Tijdens een braai (BBQ) was ik in gesprek geraakt met een andere surfer van mijn leeftijd. Ik bood hem het laatste stukje vlees aan maar hij zei dat hij vegetariër was. Ik vroeg waarom en hij zei dat hij er niet achter stond hoe de dieren tegenwoordig behandeld werden.

Deze opmerking kwam binnen! Want ik stond hier ook niet achter. Maar ik was altijd een fan van vlees en ik kon mij een leven zonder niet voorstellen. Toch heb ik daar besloten om ook vegetariër te worden. Ten minste, om het in ieder geval te proberen voor een maand. Ik zou immers alleen maar een ervaring rijker zijn en wat had ik te verliezen?  

Die eerste maand geen vlees eten heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik werd mij bewust van de hoeveelheid vlees die ik onbewust at, maar vooral hoe ik mij voelde na een maaltijd. Na een vegetarische maaltijd voelde ik mij veel actiever en lichter dan wanneer ik vlees had gegeten. Ook heb ik mij meer verdiept in de intensieve bio industrie.

Tijdens de eerste 2 weken had ik nog wel zin in vlees maar dat is daarna compleet verdwenen. Uiteindelijk is het experiment zo goed bevallen dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds vegetariër ben. Heel af en toe eet ik een vis en zelden eet ik vlees. Wel bijvoorbeeld bij mensen thuis die hun eigen schapen houden en slachten.

Op naar raw food
Na een jaar of 3 vegetarisch eten voelde ik dat ik voedingsstoffen miste. Ik had er niet bewust bij stil gestaan dat ik de voedingswaarde uit vlees wel moest vervangen.

Ik ben toen naar de natuurwinkel gegaan, ik heb mij laten voorlichten en mijn eerste voedingssupplementen gekocht. Al snel voelde ik mij beter.

Kort daarna kwam ik aanraking met de documentaires Food Matters en Simply Raw. Na het zien van deze films ben ik direct ook rauw gaan eten.

De eerste 3 dagen rauw waren interessant. Het leek meer op vasten eigenlijk, want ik had geen idee wat ik kon eten. Het bleef bij wortels, wat groenten en fruit. Zeer spartaans. Toch voelde ik na 3 dagen al een enorme verandering in hoe ik mij voelde en hoe ik functioneerde. Maar ik moest nog veel leren over wat ik kon eten en hoe ik dit het beste kon aanpakken. Want zo was het niet vol te houden.

In die zelfde week zag ik dat David Wolfe naar Nederland kwam om een lezing te geven. Al kende ik zijn ideeën onvoldoende en wist ik niet wat me te wachten stond, toch kocht ik gelijk een kaartje.

Tijdens de lezing van David Wolfe kon ik mijn oren en ogen niet geloven. Zeer interessant, de informatie stond haaks op alles wat ik wist over voeding, maar het resoneerde enorm met mijn gevoel.

Hierna ben ik volledig aan de slag gegaan met superfoods, raw food en de bijbehorende lifestyle.

De resultaten waren fenomenaal. Ik voelde me na de eerste week 100% rauw wel slap, chagrijnig en prikkelbaar, maar hierna kreeg ik een enorme energie boost.

Het  meest indrukwekkende van natuurlijke / rauwe voeding is dat het zo’n ontzettende invloed had op mijn gevoel en mijn functioneren. Het leek wel alsof mijn angsten geen grip meer op me hadden, mijn hoofd was helder en ik voelde me onwijs positief. Ik merkte dit in gesprekken, door de woorden die ik koos en hoe ik met (moeilijke) situaties omging. Zo veel meer in tune met mijn omgeving en mijzelf!

Helaas ging het ook wel eens mis, als ik iets ‘verkeerds’ at leek het wel alsof mijn oude patronen weer grip op mij kregen. Bijvoorbeeld bij het eten van brood, kaas en/of suiker. Dit overkomt me overigens tot op de dag van vandaag. 1 ‘misstap’ en voordat ik het weet stap ik weer in oude patronen.

Gelukkig heb ik inmiddels strategieën gevonden om dit op te vangen.

Ook merkte ik hoe slecht ik me voelde na een ‘misstap’ en wat het met mij deed, lichamelijk en geestelijk.. Los van het schuldgevoel dat ik had nadat ik iets verkeerds had gegeten of gedronken.

Al met al was het een heel gevecht om mijn oude voedingspatroon om te gooien. Niemand in mijn omgeving  echt wat ik aan het doen was. Mijn blender en superfoods gingen dan ook overal mee naar toe. En raw food en superfoods waren de onderwerpen van de (tafel)gesprekken.

Ik denk dat dit onbegrip van je vriendekring er nou eenmaal bij hoort. Je voedingspatroon is één van de sterkst ontwikkelde patronen en je omgeving reageert verbaasd op je nieuwe lifestyle. Om je eetpatroon om te gooien moet je hard aan de slag en doorzetten!

De volledige 'download'
Iets anders wat mij is opgevallen is de ‘download’ aan informatie die ik kreeg nadat ik met superfoods en raw food was begonnen. Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat vrijwel iedereen die zijn voedingspatroon omgooit naar een dieet dat rijk is aan rauwe voeding en superfoods deze download meekrijgt.

Ik merkte dat ik nog diepere inzichten kreeg over mijzelf, de natuur en over de maatschappij in zijn geheel. Daarbij kwam ook een bepaalde lifestyle. Een levenswijze die deze inzichten incorporeert in je lifestyle. Gebaseerd op vrijheid en respectvolle interactie met de natuur en het leven op deze planeet.

Daarnaast ben ik voor mijn gevoel 'vanzelfsprekend' gaan mediteren en yoga gaan beoefenen. Ook ben ik chakra readings en healings gaan doen en begonnen met cursussen innerlijke energie management. Ik heb deelgenomen aan ayahuasca ceremonies en ik heb de reguliere dokter ingeruild voor een natuurarts die bio resonantie, darmspoelingen en ontgiftingskuren inzet. Daarnaast ben ik naar de beste astrologen geweest om mij te helpen inzicht te krijgen in mijn levensweg.

Super enthousiast geworden wil ik dit alles tot op de dag van vandaag graag met iedereen delen. Pranaliving is het platform geworden om dit te doen!

Zo heb ik een gratis 7 daagse mini cursus over rawfood en superfoods geschreven. En de daarop volgende Rawfood Masterclass.

Ook ben ik in 2010 een online superfood winkel begonnen met daarbij een handige database waar je yoga, meditatie en healing centra in de buurt kan vinden. En in 2013 is mijn boek Het Hormoon Geheim uitgekomen.
 

Schrijf een bericht