PranaLiving

 

Crispijn en de chocoladefabriek | Van cacaovrucht tot rauwe chocoladereep

categorie: My Lifestyle
Crispijn en de chocoladefabriek | Van cacaovrucht tot rauwe chocoladereep

Het voelde een beetje alsof ik de gouden wikkel had gevonden toen ik achter het bestaan van Big Tree Farms chocoladefabriek in Bali kwam.

In deze chocoladefabriek, gevestigd in het grootste bamboegebouw ter wereld, worden biologische cacaobonen verwerkt afkomstig van meer 3000 cacaoplantages verspreid door heel Indonesië.

Ja, je leest het echt goed, een biologische chocoladefabriek helemaal gemaakt uit bamboe, op het magische eiland Bali!

Geen slecht uitzicht vanuit je kantoor, waar je dan ook nog de hele dag omringd wordt door de lekkerste cacaoaroma’s!

In het bedrijf worden de cacaovruchten verwerkt tot verschillende eindproducten, zoals bijvoorbeeld rauwe cacao nibs, cacaoboter, cacaopoeder en rauwe chocoladerepen.

Het proces begint met de cacaovruchten, ook wel cacao pods genoemd. Het witte vruchtvlees wat je hieronder in de foto om de cacaobonen heen ziet, is heel erg zoet en smaakt nog het meeste naar lychee vrucht.

De binnenkant van de verse cacaoboon is diep paars van kleur.

Nadat de cacaobonen van de buitenschil en het vruchtvlees gescheiden zijn, worden de bonen gefermenteerd en zongedroogd.

Daarna gaan de cacaobonen de fabriek in en worden ze eerst licht verwarmd om ze nog verder terug te drogen. Dit gebeurt in de machine die je hieronder kan zien, samen met een verdwaalde Oempa Loempa.

Hierna kunnen de bonen gepeld worden. Dit gebeurt in de zeldzame Zwitserse machine die je hieronder ziet. De bonen worden wel 20 uur lang langzaam ‘gemalen’ om de schil van de boon te krijgen.

De volgende stap in het proces is het scheiden van de opbrengst. Een gedeelte gaat naar de pers, waar de olie uit de bonen geperst wordt, waarna er rauwe cacaoboter en rauwe cacaopoeder (bijproduct) achterblijven.

Een ander gedeelte wordt verwerkt tot o.a. rauwe cacao nibs. Vervolgens worden de verschillende producten (cacaoboter, poeder en nibs) verwerkt tot rauwe chocoladerepen.

Dit laatste is een geheim proces, in dat gedeelte van de chocoladefabriek mochten we dus helaas geen kijkje nemen.

Aan het einde van de interessante en leuke tour was het uiteraard mogelijk om alle producten tegen scherpe prijzen te kopen. Het duurde dus ook even totdat iedereen, inclusief ikzelf, het pand had verlaten :)

Meer informatie:
Waarom is rauwe chocola ook alweer zoveel gezonder dan normale chocola? Je leest het hier

Ook extravoordelig grotere hoeveelheden rauwe cacao inslaan? Klik daarvoor hier

Schrijf een bericht